Lotshuset på Huvudskär

Förr fiskades mycket torsk och strömming på Huvudskär. Enklare bostadshus uppfördes och år 1646 även ett kapell som sedan flyttades från Ålandsskär till Lökskär. Hela fiskeplatsen förstördes vid rysshärjningarna 1719. Under 1800-talet blev Huvudskär en fyrplats med både tull- och lotspersonal som bodde där i nyuppförda stora hus, Lotshuset och Tullhuset. Dessa hus ägs idag av Skärgårdsstiftelsen och hyrs ut till allmänheten.

Bo i lotshuset

Lilla lägenheten

Ett rum och kök. Rummet har två separata sängar och en bäddsoffa. Totalt fyra sovplatser. I köket finns en gasoldriven bänkspis med liten ugn och två lågor samt kylskåp och husgeråd för fyra personer.

El, WC, dusch och rinnande vatten saknas. Utedass finns, ett till respektive lägenhet. Till Lotshuset hör en roddbåt och flytvästar som delas mellan lägenheterna, åror finns. Två flytvästar för 30-50 kg och två för 70-90 kg.

Stora lägenheten

Två rum och kök med tre separata sängar i det ena och två bäddsoffor i det andra, totalt sex bäddplatser. I köket finns en gasoldriven bänkspis med två lågor och en liten ugn samt kylskåp och husgeråd för sex personer.

El, WC, dusch och rinnande vatten saknas. Utedass finns, ett till respektive lägenhet. Till Lotshuset hör en roddbåt och flytvästar som delas mellan lägenheterna.
Flytvästar finns, 2st 30-50kg, 1st 50-70kg, 2st 70-90kg, 1st 90kg.

In- och utcheckning

In- och utcheckning sker söndagar 11.30.

Sängkläder

Sovsäck får ej användas i sängarna så ta med sängkläder. Täcken och kuddar finns till samtliga bäddar.

Husdjur

Husdjur är endast välkomna i Tullkammaren i Tullhuset.

Tänk på att

  • Det finns ingen affär på Huvudskär. Allt som du vill ha måste du ta med.
  • WC, dusch, el och rinnande vatten saknas. Utedass och färskvattenbrunn finns.
  • Använd stigarna när du promenerar på ön. Var rädd om den ömtåliga vegetationen.