Axel Sjöberg stipendiet

Sedan 1986 erbjuder Skärgårdsstiftelsen ett stipendium som ger inspiration i ytterskärgårdsmiljö med en fem veckor lång vistelse i Axel Sjöbergs gamla bostad på Långviksskär.

Stipendierna är avsedda att ge inspiration åt personer som ”på ett kvalificerat sätt utövar konstarter inom Axel Sjöbergs verksamhetsområde: teckning, måleri, författarskap samt fotografi.” Du som söker har gärna ett aktivt intresse för skärgården, t ex dess historia, befolkning, natur eller kultur.

Varje år får två stipendiater tillbringa fem veckor i det hus som en gång beboddes av konstnären Axel Sjöberg på Långviksskär. Många kända konstnärer och författare har hämtat inspiration här genom åren. Kanske blir det din tur nästa gång?

Juryn

Läs mer om den namnkunniga juryn som utser stipendiaterna.

Vem var Axel Sjöberg?

Axel Sjöberg var målare, fotograf och författare och anses allmänt vara upptäckaren av skärgården i svensk konst. Han skidrade skärgården genom måleri, fotografi och inte minst med boken ”Bland kobbar och skär” som utkom första gången 1900. De två stipendierna består av vistelser i det hus som Axel Sjöberg en gång ägde och bodde i på Långviksskär, söder om Bullerö i Stockholms Skärgård.