Stipendium med anor

Sedan 1986 har Skärgårdsstiftelsen delat ut Axel-Sjöbergstipendiet som under åren tilldelats ett antal prominenta företrädare för svenskt kulturliv. Såsom författaren Agneta Pleijel, filmregissören Kay Pollak och skulptören Peter Linde.

De två stipendierna består av sommarvistelser i det hus som Axel Sjöberg en gång ägde och bebodde på Långviksskär, söder om Bullerö i Stockholms skärgård. Vistelser som är tänkta att ge både inspiration och rekreation.

”Det här är ett av konstvärldens mest underbara stipendier, skärgården har alltid varit ett andningshål för skapande människor”, säger förläggaren och fotografen Jeppe Wikström som är ny ordförande i stipendiejuryn och även tidigare stipendiat.

Vad möter en stipendiat på Långviksskär?

Långviksskär ligger nästan längst ut i havsbandet och är en riktig utskärsskärgård med rundade klippor och snårig natur. För att komma hit måste du ha egen båt och i stipendiet ingår det skjuts ut och hem och en provianteringstur. Det är en vistelse nära naturen som ger möjligheter till reflektion och inspiration i de små tingen och vardagssysslorna. Här är du långt ifrån storstadens bekvämligheter även om det fågelvägen inte är många mil till Stockholms city. Läs Ulrika Sparres kärleksbrev och reportaget från stipendiatbostaden.

Bada gör man i havet och det är dåligt med bekvämligheter. Det finns ingen ateljé och bostaden bör heller inte användas som det. Här får du inspiration från naturen och får leva i samklang med den – precis som Axel Sjöberg gjorde.

Läs mer om Långviksskär