lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow

Årets Naturvägledning 2021

Skärgårdsstiftelsen vann i kategorin Självguidande naturvägledning. Utmärkelsen delades ut på Friluftslivets års konferens i Åre den 6 december. SLU Centrum för naturvägledning (CNV) delar ut utmärkelsen som en del av Friluftslivets år 2021 för att lyfta fram betydelsen av inspirerade naturvägledning i friluftslivet, naturvägledning som bedrivs utomhus, på plats med naturen i fokus.

– Vi vill gärna vara en förebild i arbetet med att inspirera barn och unga att komma ut i naturen. Det är viktigt att våra unga idag får chansen att lära sig uppskatta naturen, och det finns många som behöver lite hjälp på traven. Tack vare våra Utbildningsplatser i Stockholms skärgård har tusentals grundskolelever kommit ut till våra naturreservat. På plats, kan de med läromedel ta del av kunskap om naturen både över och under ytan, säger Sandra Löfgren, marknadssamordnare på Skärgårdsstiftelsen.

Genom att skapa intresse för naturen och den specifika platsen vet vi att många återkommer för fler naturupplevelser och med ett engagemang för naturmiljön. 

Nomineringen lyder

Genom ett långsiktigt och kreativt arbete har Skärgårdsstiftelsen skapat fyra Utbildningsplatser för skolan som tillgängliggör skärgårdens landskap med natur- och kulturvärden. Lekfulla uppdrag och handledningar inspirerar och underlättar för lärare och elever att uppleva och lära på egen hand, i samklang med skärgårdsmiljön. Särskilda satsningar har gjorts för skolor vars elever annars kanske inte får tillgång till upplevelser i skärgårdsnatur.

Omdömen

”Aktiviteter från utbildningsmaterialet uppmuntrar eleverna att varsamt undersöka den vackra skärgårdsnaturen med Östersjön i fokus”.

”Tack vare Skärgårdsstiftelsens Utbildningsplatser på Ridderholm, Hjälmö, Björnö och Gålö får tusentals unga varje år uppleva och utveckla sin känsla för, och kunskap om naturen och kulturlandskapet.”

Fakta

Våra fyra Utbildningsplatser på Björnö, Gålö, Hjälmö eller Riddersholm har varsitt pedagogiskt aktivitetsmaterial med kopplingar till kursplanemålen som passar barn och unga i grund- och grundsärskolan med fokus på årskurs 4-9.