lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow

Glasfritt 2021

Glaset du tar med till skärgården tar du också härifrån. Det är glasklart. Det uppmanar Skärgårdsstiftelsen som från och med i sommar inte längre tar emot glas i soptunnor eller returlådor. ”För när vi tillsammans minskar sophanteringen och de transporter den medför kan vi lägga mer resurser på naturvård och annan service.” säger Karin Strandfager, Naturvårds- och miljöchef på Skärgårdsstiftelsen.

I över 60 år har Skärgårdsstiftelsen hållit rent i ca 40 naturreservat i Stockholms skärgård. Tunga sopsäckar med mycket glas och rostiga grillgaller bärs och transporteras i oräkneliga sträckor från öar till fastlandet och glasigloos.

Skärgårdsstiftelsens personal har alltid med stolthet sett till att det område du besöker, är rent och välkomnande. I år är det 10 år kvar innan FN:s 17 mål för hållbar utveckling ska vara uppnådda och Skärgårdsstiftelsen ska enligt sina miljömål 2020 se över avfallshanteringen i naturreservaten för att minska belastningen på skärgårdsnaturen.

”För att reducera koldioxidutsläppen behöver vi minska extraturer till och från våra öar. Det blir många turer med båt för att återvinna på olika ställen och ibland saknar vi helt förutsättningar för att få till återvinning av glas. Därför är det mycket bättre för miljön att besökare tar med sitt glasavfall i sin båt eller packning, på samma sätt som det kom till ön.” säger Anna Ehn, miljöhandläggare på Skärgårdsstiftelsen.

Skärgårdsstiftelsen teamar upp med Svenska Båtunionen under 2020/2021 för att informera besökarna i Stockholms skärgård om att ta med sitt glasavfall hem. ”Vi ser inget stort problem med att båtägaren får ta med sitt glasavfall.” säger Peter Karlsson, vd för Svenska Båtunionen.

Tack för att du vill minska klimatpåverkan med oss!
Läs mer om Skärgårdsstiftelsens miljöarbete.

Tur och retur skärgården

Anna Ehn Miljöhandläggare
Tel: 08-123 124 61
E-post