lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow
#3
juni
2017
Text
Johan Augustin
Foto
Henrik Trygg

Sensommar på Myggskär

En helg i mitten av september på Myggskär ger avslappnad brittsommarkänsla. Sol, bad, kajakpaddling och många spännande möten i yttre skärgården.

Det enda ljud som hörs är den svaga vinden som susar genom vassen. Solen värmer upp hällarna genom de tunna stackmolnen. Det är eftermiddag när vi går iland på Myggskär. En lördag i mitten av september. Sensommar. Det är några grader över 20-strecket och de ljumma hällarna känns sköna direkt när jag lägger mig på dem.

Jag och fotograf Henrik Trygg har kommit till Myggskär för att göra ingenting. Vi ska övernatta i en av stugorna, sola, bada och koppla av. Försöka att bara ta det lugnt. När man kommer direkt från centrala Stockholm är i alla fall jag uppe i varv och hjärnan spinner; ”vad händer nu, vad kan man göra på Myggskär, vilka aktiviteter finns”?

Men redan efter en kort stund går kroppen och tankarna ner i tempo. Det finns ju inte så mycket att göra här och det är hela grejen. Jag går ner till klipporna med djup sikt i det klara vattnet. 17 grader. Tar sats och dyker. Intill klippkanten växer blåstång som ser ut att vara i fin form och grönslick täcker hällarna som vadar ut i vattnet.

I ”stora huset”, den ena av två stugor på Mygg­skär, är Henrik Trygg i färd med att tända en brasa i kaminen. I stugan är det rent och fräscht. Våningssängen har kuddar och täcken som ligger prydligt hopvikta. Gästböckerna i respektive stugor avslöjar att båda husen är välbesökta på helger och mitt i veckan under sommarhalvåret, med många gäster som kommer tillbaka: ”Åter­besök till härliga Myggskär. Underbart vackert väder hela lördagen. Vaknade till dimma på söndagsmorgon. Efter en långfrukost drar vi hem till Gustavsberg och en ny arbetsvecka”, skriver någon som varit här helgen innan.

Myggskär, Myggskären eller Myggeskären
De öppna bodarna på Myggskären är populära, men en brittsommardag som denna går det att trona ensam på förstukvisten.
På ett par ställen i skärgården har Skärgårdsstiftelsen så kallade öppna bodar. Det är små stugor där du kan övernatta gratis, dock som längst i två nätter. Öppna bodar hittar du på Björnö, Myggskären, Svenska Högarna och i Möjaskärgården.

Jag vaknar vid sex. Det är något som sjunger. Sälar. Den gulrosa solen färgar det lugna havet och flockar av sjöfågel på ytan bildar svarta siluetter. Fågelkvitter på Myggskär blandas med sälarnas körsång från närliggande kobbar.

– Morgonhimlen ser ju likadan ut i Västindien, utbrister Henrik och serverar kaffe och smörgåsar direkt på en häll – uppvärmd av morgonsolen.

En ny dag, utan några direkta planer. Efter frukost tar jag kajaken, som vi tagit med oss i båten, och ger mig ut på upptäcktsfärd runt ön. Plötsligt sticker ett huvud upp ett tiotal meter från kajaken. Och ett till. Nyfikna huvuden ploppar upp, sammanlagt uppskattar jag dem till ett 30-tal. Gråsälarna iakttar mig och när jag långsamt paddlar mot dem dyker de snabbt – följt av demonstrativa splash. Sälarna leker en slags kurragömmalek med mig, de kommer nära och omringar kajaken – men hela tiden på deras villkor – när jag kommer för nära inpå försvinner de snabbt under ytan igen.

– Ni har tur som ser sälar här. De håller annars till längre ut vid Lilla Ivarn, där brukar det ligga ett hundratal.

Rösten kommer från Pelle Blom som har tagit sig till Myggskär. Han är Fjärdlång naturreservats tillsynsman sedan tio år tillbaka och var med och renoverade stugorna på Myggskär för tjugo år sedan. Nu kommer han hit ibland för att se över stugorna som alltid står öppna och inte kan bokas i förväg.

– De har blivit en jättehit och sedan tio år tillbaka är trycket enormt, berättar han. Ryktet om Myggskär har spridit sig via nätet till andra länder; ”vi har haft amerikaner som kommit för att bo här” och ofta kan de som kommer samsas om utrymmet i de båda stugorna.

– Är det bra väder kan man se tio båtar liggandes här samtidigt, berättar Pelle. Även vid jul och nyår brukar det komma väderhärdiga personer hit; ”men blåser det nordliga vindar är det svårt”. Det har hänt att människor inte kommit ­härifrån och har varit tvungna att bli hämtade med räddningsbåt. Några sliskiga rövarhistorier kan Pelle dock inte berätta om Myggskär, utan säger att besökare lämnar ön i gott skick: ”folk som kommer ända ut hit har förstånd och tar det lugnt”.

Även Pelle, som ofta kommer till Myggskär blir avslappnad på ön: ”det finns ju inget att göra här”. – Man kan fiska med handredskap eller bara sitta och titta på naturen. Det finns mycket havsörn bland skären som man kan få syn på.

Jag paddlar återigen ut på det lugna havet i riktning mot Skakobben. Måsar häckar på de yttre kobbarna och lyfter när jag lägger till kajaken vid en hällskreva. Inte ett grässtrå syns, hällarna är vindpinade och fläckvis nedsmutsade av fågelbajs. Vattnet klart och inbjudande, så jag dyker i.

Hur många känner egentligen till detta paradis nära Stockholm tänker jag samtidigt som en jetski syns och hörs på avstånd. Den känns malplacerad i mitten av september, men det är brittsommar så är det.

Vi lastar upp kajaken på båten och kör in mot fastlandet. Vid Biskopsö lägger vi till i en naturhamn där ett par segelbåtar redan ligger ankrade. Ön är känd för sin utplanterade dovviltstam.

Det är helt vindstilla när vi lagar lunch på stormköket och äter på en häll. Efter maten slumrar vi i solen, badar och bara hänger. Sommarkänslan håller i sig och jag vill inte åka hem. Bättre att stanna i lugnet.

 

Det finns inte så mycket att göra här och det är ju hela grejen.

Myggskär, Myggskären eller Myggeskären

ligger mellan Fjärdlång och Huvudskär rakt utanför Ornö och Utö. På ön finns trots namnen ingen mygg, men en del knott. Ön ingår i Fjärdlångs naturreservat och tillhör Skärgårdsstiftelsens områden. På Myggskär finns två stugor; en lite större med öppen spis och en lite mindre med enbart bäddar.

Stugor

Stugorna på Myggskär går inte att boka i förväg och får användas max två nätter åt gången. Säsongen är väderberoende så det finns inga direkta datum för när det går att bo på Myggskär under hösten och vintern. Ta med varma kläder, mat, ved, tändstickor, ficklampa, sovsäck eller lakan och gummistövlar. För att ta sig till Myggskär krävs egen båt.

Stångmärket

Artikeln är hämtad ur Skärgårdsstiftelsens magasin Stångmärket som utkommer fem gånger per år till dig som är Skärgårdsvän. Magasinet innehåller reportage och notiser som relaterar till Skärgårdsstiftelsens verksamhet och skärgården i stort.