lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow

Vänbok

Stiftelsen ger varje år ut en vänbok till dem som stöttar stiftelsen genom sitt vänskap. Vänböckerna började publiceras i form av inbundna årsböcker med verksamhetsberättelse och artiklar redan 1974. Idag behandlar vänböckerna istället olika skärgårdsteman och är mycket populära.

Sedan första utgåvan 1974 har böckerna omformats och heter nu vänbok. Böckerna har alla anknytning till skärgården och har genom åren behandlat ämnen som fyrar, natur, skärgårdsväder och mycket mer. Bland författarna återfinns många kända skärgårdsprofiler som Roland Svensson, Klas Rune Johansson, Lage Larsson och Sten Rinaldo.

Vänbok 2017, Äventyr i skärgården av fotograf Henrik Trygg

Skärgården är ett fantastiskt landskap för äventyr och upplevelser. Från Örskär i norr till Landsort i söder väntar äventyret året om för besökare av alla åldrar och i alla väder.

Fotografen Henrik Trygg har i många år utforskat skärgården och dess möjligheter till aktiviteter. I denna inspirerande fotobok berättar han om allt från sommarens cykelutfärder på såväl klippor som grusvägar till tuff vinterpaddling och skridskoturer på gnistrande vårisar. Men ett äventyr kan också vara att bo i en fyr eller övernatta under bar himmel. Och varför inte undersöka vad som finns under vattenytan? En höstlig storm i skärgården blir ofta en fantastisk upplevelse.

Denna bok är spännande läsning för alla som tycker om skärgården – men är också en handfast och inspirerande guide för den som själv vill börja utforska skärgården på ett nytt sätt.

Vänbok 2017

Äventyr i särgåden

Tidigare vänböcker

I vissa fall finns det tidigare vänböcker för försäljning på Skärgårdsstiftelsens kansli.