fbpx
lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow

Vänbok

Skärgårdsstiftelsen ger varje år ut en vänbok till dig som stödjer oss genom ditt vänskap. Vänböckerna började publiceras i form av inbundna årsböcker med verksamhetsberättelse och artiklar redan 1974. Idag behandlar vänböckerna istället olika skärgårdsteman och är mycket populära.

Våra vänböcker speglar alltid skärgården och har genom åren behandlat ämnen som fyrar, natur, skärgårdsväder och mycket mer. Bland författarna återfinns många kända skärgårdsprofiler som Jeppe Wikström, Roland Svensson, Klas Rune Johansson, Lage Larsson och Sten Rinaldo.

Vänbok 2018, Skärgårdens Fälthandbok

Vi har länge sett fram emot att få ge dig den här boken. Här har vi samlat hela 399 tips och idéer från vår fältpersonal – tillsynsmän och naturvårdare som guidar dig till ett smartare och enklare skärgårdsliv.

Här får du bland annat lära dig vad som är absolut viktigast att ha med om du skulle bli strandsatt på en öde ö. Hur du tyder moln eller vilka kurer som fungerar mot sjösjuka. Ingen vet mer om livet bland öarna än tusenkonstnärerna bland vår fältpersonal. I sitt arbete hanterar de en mängd skiftande situationer inom natur- och byggnadsskötsel, samtidigt som de hjälper skärgårdens alla besökare.

I Skärgårdens Fälthandbok får du tips och tydliga råd för friluftsliv, båtliv och sommarstugeliv i både nöd och lust. Du får till exempel veta hur man enkelt snabbkyler drycken inför sommarfesten, öppnar en vinflaska med en sko, botar huvudvärken med vildhallon, utvinner naturens eget myggmedel och gör upp eld med en näve chips.

Boken berättar också om havets och öarnas rika växt- och djurliv och vad man kan göra för att minimera sin påverkan på naturen och bidra till att bevara skärgårdens artrikedom.

Av de böcker som getts ut om livet i skärgården är detta sannolikt den mest konkreta och användbara av dem alla!

 

Vänbok 2018

Tidigare vänböcker

I vissa fall finns det tidigare vänböcker för försäljning på Skärgårdsstiftelsens kansli.