lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow

Havstulpanvarning

Havstulpanvarningen är en gratis sms-tjänst som meddelar dig när havstulpanerna börjar sätta sig fast på båtbottnar. Varningen underlättar för båtägaren som väljer att inte måla båten med bottenfärg. Meddelandet som du får via sms bygger på information från observatörer mellan Umeå och Limhamn.

Havstulpanvarningen

Tjänsten är ett samarbete mellan Skärgårdsstiftelsen, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Svenska Båtunionen som sedan 2017 sköter administrationen.

Havstulpaner är vackra och fascinerande kräftdjur. Men båtägaren vill inte ha dem på skrovet eftersom de skapar friktion mot vattnet, vilket resulterar i förhöjd bränsleförbrukning. Båtbottenfärger är ett effektivt skydd mot havstulpaner men innehåller gifter som utgör en stor fara för havsmiljön.

Syftet med varningen är att få båtägare att tvätta botten istället för att använda giftig bottenfärg. Det är en enkel åtgärd, förutsatt att det görs i tid innan havstulpanerna fastnar alltför hårt.

Anmäl dig till Havstulpanvarningen

Båtmiljös logotyp
Hos Båtmiljö.se anmäler du dig till Havstulpanvarningen, hittar närmaste båtbottentvätt och annan information som berör båtmiljö.