fbpx
lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow

Stipendiater 2021

2021 års Axel Sjöberg stipendiater kommer under sommaren kunna inspireras och njuta skärgårdsliv på Långviksskär. Stipendierna delas ut med följande motiveringar.

Pooneh Rohi

Pooneh är född 1982 i Iran och uppvuxen i Stockholm. Hon är verksam som forskare inom språkvetenskap på Stockholms universitet. Hon debuterade med den kritikerrosade romanen Araben som våren 2021 följdes av romanen Hölje.

”Pooneh Rohi har i sina böcker visat att hon har en fantastisk förmåga att låta yttre och inre tillstånd mötas i berättelser som inte lämnar läsaren någon ro. På en både glasklar och tät prosa skapar hon starka stämningar; skapar gestalter som slits mellan tillhörighet och främlingskap. Därför är det med glädje vi vill ge Pooneh Rohi möjligheten att lära känna den särpräglade plats som är ytterskärgården och göra den till sin.”

Stina Brockman

Stina är född 1951 i Stockholm, är en av de fotografer som kallats intimister, inte minst för att hon håller sig nära det hon fotograferar. Hennes gedigna tekniska kunskap och en väl utvecklad känsla för form och material har gett henne en särställning inom fotografin. Hennes bilder har visats i en lång rad utställningar, bland annat på Moderna Museet och Hasselblad Foundation.

”Stina Brockman har i fyrtio år studerat människan, och hennes okonventionella porträtt lämnar ingen oberörd; det är som hon i varje bild söker människans inre. Eftersom hon alltid försökt hitta hemligheten bakom det yttre är det med glädje vi vill ge Stina Brockman möjligheten att undersöka den mångskiftande plats som är ytterskärgården – och se vilka former som döljer sig där.”

Dick Hedlund

Dick är född 1985 i Stockholm. Hans konstnärskap rymmer mer än en vanlig palett; han arbetar med tyger, saxar, symaskin, strykjärn och ibland också betong. Han beskriver sina verk som berättelser; tankar som böjer sig mot betraktaren, och han tycks finna ett slags magi i de olika materialen.

”Dick Hedlunds skapar ett slags abstrakta landskap med omväxlande raka, kurviga och ibland korsande linjer. Hans egenartade och fantasifulla tillvägagångssätt är både lekfullt och innerligt. Landskap spelar en stor roll i hans konstnärskap och han talar ibland om en Inre arkipelag. Därför är det med stor glädje vi vill tilldela Dick Hedlund Axel Sjöbergstipendiet och därmed tillfälle att utforska den yttre arkipelagen.”