fbpx
lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow

Vänresa till Marskär och Tistronskär

I sensommartid gör vi fyra resor till Stockholms södra ytterskärgård. Följ med rymliga m/s Sjöbris från Skeppsbron ut till havsbandet utanför Fjärdlång.

Vår kapten Göran P Sjödin är som vanligt även ciceron och berättar initierat för oss om allt intressant utefter färdvägen. Som alltid har han rekognoscerat såväl rutt som landstigning i detalj för att ge oss en säker och givande totalupplevelse.

Färden går via Baggensstäket där de härjande ryssarna anföll för 300 år sedan denna sommar. Slaget vid Stäket får vi oss beskrivet medan vi glider förbi stridernas stränder.

Marskär
Första strandhugget gör vi på Marskär utanför Fjärdlång. Här får vi njuta av horisonten i blickfånget och de släta klipporna längs utsidan av ön. Marskär har varit obebodd sedan slutet av 1800-talet men några gamla husgrunder vittnar om att det bott folk här för länge sedan. Nu skänker oss ön en fantastisk naturupplevelse.

Tistronskär
Strax utanför Gillinge vid den öppna fjärden mot Biskopsö ligger det privata Tistronskär som familjen Horngren ägt i över 100 år och sedan 1952 haft som året runt-bostad med får och ålfiske. Här välkomnas vi nu att promenera runt i en nyröjd natur och uppleva sevärdheter som bl a ett gammalt utsiktstorn skapat av en ångbåtsskorsten!

Hemresan går sedan via Mörtö Bunsö och bl a det osannolikt pittoreska Älgösund

Program
08:00 Avgång Skeppsbron (till vänster om Djurgårdsfärjorna)
10.40 – 12.15 Strandhugg Marskär
12.45 – 14.15 Besök på Tistronskär
16.45 Återkomst Skeppsbron

Pris
Resan kostar 750 kr per person. 375 kr/ barn mellan 6-12 år.
I priset ingår: Båtresa, guidning, kaffe, te och smörgås på fm, kallskuren lunch samt måltidsdryck. Du får ta med dig make/maka eller vän. Vid bokning och köp av biljett ange ditt vännummer som du finner på tidningen Stångmärkets baksida.

Bokning
Resan bokas from 17 juni på enklaste sätt via www.blidosundsbolaget.se
(utan avgift).

Att tänka på
Vi förbehåller oss rätten att lägga om rutt och färdmål om vädret så vill. Grova skor eller joggingskor rekommenderas. Ta gärna med regnkläder, kikare och sjökort om du har.