fbpx
lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow
Stora Kalholmens vandrarhem

Vänresa till Stora Kalholmen och Äpplarö

Följ med ut i försommaren bland kobbar och skär. Vår oumbärlige kapten och ciceron Göran Sjödin engagerar med spännande guidning medan vi passerar öar, hus, fyrar, intressanta fartyg och ofta en och annan havsörn.

I år uppmärksammar vi Skärgårdsstiftelsens 60­årsjubileum under våra resor med M/S Sjöbris till Stora Kalholmen och Äpplarö i mellanskärgården. Vår kapten och ciceron Göran P Sjödin varierar resvägen med att ta utvägen via Gällnö port och hemvägen via Örsö. Från Kalholmen till Äpplarö går vi genom Paradiset.

På Stora Kalholmen, som var Skärgårdsstiftelsens första förvärv i början av 1960­-talet går vi iland för att titta in i vandrarhem­met och träffa Lotten Ivanoff och Eva Kullgren som driver rörelsen här. Tillsynsman Björn Sundberg samt några av våra jordbruksarrendatorer finns på plats med skärgårdens kanske minsta marknad. Det vackra huset som inrymmer Stora Kal­holmens vandrarhem var en gång Livmedikus Anselm Larssons sommarbostad och blev på 1960­talet ett av skärgårdens första vandrarhem.

Kring lunchtid går vi vidare till blommande Äpplarö i Gällnan, norr om Ingmarsö. Här tillbringade bl.a. upptäcktsresanden Sven Hedin flera somrar på 1880­talet. Och en av grundarna till Åhléns varuhus hade sommarhus på ön. Mitt på ön ligger Äpplarö Gård, som sedan 2009 drivs av familjen Johansson.

I hagarna betar familjens Klövsjöfår och kring stallet pickar hedemorahönsen. Här välkomnas vi av Äpplaröbor som lovat att visa och berätta mer för oss om ö­livet, historia och om öns natur och Naturvårdsförening samt om medlemmarnas insatser för restaurering och skötsel av gammal odlingsmark. Här finns även fina promenadstigar för dig som föredrar att sträcka på benen och njuta av ön på egen hand.

VIKTIG INFORMATION

Datum
18 maj 2019

Program
08.00 Avg Skeppsbron (intill Djurgårdsfärjorna)
08.45 Avg Vaxholm
10.10 Ank St Kalholmen
12.00 Avg St Kalholmen
12.30 Ank Äpplarö
14.45 Avg Äpplarö
16.00 Vaxholm
16.45 Ank Skeppsbron

Pris
Resan kostar 750 kr per person.

I priset ingår: Båtresa, guidning, kaffe, te och smörgås på fm, kallskuren lunch samt måltidsdryck. Du får ta med dig make/maka eller vän. Vid bokning och köp av biljett ange ditt vännummer som du finner på Stångmärkets baksida.

Bokning
Resan kan du köpa from 16 april på enklaste sätt via www.blidosundsbolaget.se (utan avgift).

Att tänka på
Vi förbehåller oss rätten att lägga om rutt och färdmål om vädret så vill. Grova skor eller joggingskor rekommenderas. Ta gärna med regnkläder, kikare och sjökort om du har.