fbpx
lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow

Vi gratulerar årets Axel Sjöberg stipendiater

2018 års stipendiater är konstnären Hertha Hanson och författaren Linus Gårdfeldt samt författaren Elin Bengtsson. Stipendierna består av en fem veckors lång vistelse på Långviksskär i yttersta skärgården i konstnären och skärgårdsskildraren Axel Sjöbergs gamla bostad.

Om stipendiaterna

Konstnären Hertha Hanson skapar stora målningar där hon arbetar med lager på lager och numrerar varje målning. Hennes man författaren Linus Gårdfeldt har gett ut tre uppmärksammade diktsamlingar. Tillsammans har de tilldelats Skärgårdsstiftelsens Axel Sjöberg-stipendium 2018.

Elin Bengtsson är författare och doktorand i genusvetenskap vid Stockholms universitet. Hon debuterade 2013 med ungdomsromanen Mellan vinter och himmel och hennes andra roman, Ormbunkslandet nominerades till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin.

Juryns motivering

”Hertha Hanson och Linus Gårdfeldt fångar inom sina respektive konstformer tiden, människan och rummet. Hertha Hanson har en egensinnig teknik som oemotståndligt fångar blicken och vi får följa hennes utveckling i en tydlig sekvens, målning för målning. I Linus Gårdfeldts poesi leker ljuden och orden fram en annorlunda betraktelse av världen. Deras olika konstnärskap förenas i en stor upptäckarlust och det är med glädje som vi vill ge detta begåvade par möjligheten att utforska ytterskärgården.”

Juryns motivering

”Elin Bengtsson har ett rikt och laddat språk som gör att vi kommer människorna hon berättar om riktigt nära. Hennes starka berättelser utforskar okända stigar där man möter både äventyr och nya insikter. Elin Bengtsson har alla förutsättningar att utveckla sitt författarskap till något riktigt stort och det är med glädje vi vill ge henne chansen att upptäcka havsbandet.”

Juryn

Juryn som utser stipendiaterna leds av ordförande Jeppe Wikström, fotograf och förläggare. Övriga medlemmar i juryn är; Maria Schottenius litteraturvetare och journalist, skribent för Dagens Nyheters kulturredaktion och Lena Josefsson, ordförande i Moderna Museets vänner.

Läs mer om stipendiet