lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow

Weekend i Stockholms skärgård

Sprakande höstfärger och silvergrått hav, friska vindar och promenader på sandvägar. Stockholms skärgård är populärt på sommaren men minst lika älskat på hösten. Det blir ett särskilt lugn här ute. Fiska, basta, promenera, sitt vid en öppen spis, allt detta kan du göra på Skärgårdsstiftelsens ställen, hos våra entreprenörer.

Flera av nedanstående anläggningar är öppna september och oktober ut och några året om! Men tänk på att boka din vistelse innan du ger dig ut. Skärgårdsbåtarnas tidtabell hittar du hos Waxholmsbolaget

Norra Skärgården

Örskär
Vandrarhemmet som är inhyst i de gamla fyrvaktarbostäderna är öppet till mitten av oktober. Vyerna från Örskärs klippor och den svartvita fyren är svindlande vackra i alla väder.
Information: www.orskarsfyr.se
Position: 60°31’31.9″N 18°22’25.6″E

Arholma
Bull Augusts vandrarhem är öppet året om. På Arholma kan du vandra längs öppna ängar, kanske hittar du in i en svampskog eller gör ett besök hos Skärgårdsstiftelsens jordbruksarrendatorer i Simesgården.
Information: www.bullaugust.com
Position: 59°50’40.0″N 19°6’37.0″E

Finnhamn
Vandrarhem, stugby och gästhamn håller öppet året om. Krogen serverar middagar och lunch under helgerna i september, övrig tid endast för större sällskap. Gör ett besök på Idholmens gård (se facebook), kanske finns det nyskördat i gårdsbutiken.
Information: www.finnhamn.se
Position: 59°28’46.5″N 18°49’24.3″E

Mellanskärgården

Stora Kalholmen
Vandrarhemmet ligger ensamt på ön där lugnet infinner sig så fort du kommit i land. Laga medhavd mat, ströva runt längs ön, bada bastu och fiska. Du kommer inte att bli besviken. Ring eller maila din bokning: 070-377 82 45, info@storakalholmen.se
Information: www.storakalholmen.se
Position: 59°27’12.5″N 18°49’26.2″E

Grinda
Till Grinda tar det dryga timmen från Stockholm. Ön har fina promenadvägar och sköna klippor. Besök Grinda Lantbruk
(se facebook) prata med bonden och kanske klappa en kanin eller prova ponnyridning. Den 14 oktober är det eldhelg med fackeltåg samt eldshow, boka hos Wärdshuset.
Information: www.grinda.se
Position: 59°24’49.2″N 18°33’30.8″E

Södra skärgården

Gålö
Gålö havsbad är öppet året om och ligger på halvön Gålö i Haninge kommun. Upplev Skärgårdsstiftelsen spännande stigar och vandra i skog längs en glittrande kustlinje. På Skälåkersholme är barnfamiljernas favorit och havstornsuddslingan är en unik vandringsupplevelse, kuperad och svindlande vacker. Här finns goda parkeringsmöjligheter men det går även att åka Sl-buss från Västerhaninge station.
Information: www.galohavsbad.se
Position: 59°5’42.2″N 18°19’6.9″E

Utö
Ta båten från Årsta havsbad och upptäck ön som med kvarnen, gruvorna och ett populärt värdshus har mycket att erbjuda året om. Vad sägs om en stilla helg framför brasan eller hellre en upptäcksfärd på cykel?
Information: www.utovardshus.se
Position: 58°58’3.2″N 18°19’47.3″E

Nåttarö
En båtresa från Nynäshamn tar dig hit på mindre än en timma. Nåttarös natur bjuder på stränder och klippor med horisont i sikte. Restaurangen håller öppet lördagar och söndagar hela september.
Information: www.nattaro.se
Position: 58°53’8.6″N 18°8’3.1″E