Kor på strandäng

Tre frågor om vikten av skärgårdsjordbruk och hävdade marker

I senaste numret av Stångmärket intervjuas Karin Strandfager, Naturvårdschef på Skärgårdsstiftelsen om vikten av skärgårdsjordbruk och hävdade marker.

Varför är det viktigt att bevara skärgårdens öppna jordbruksmarker?

– Utan aktivt jordbruk växer markerna igen med sly och buskage, det hotar den biologiska mångfalden. I hävdade marker finns en mängd olika arter som är beroende av att markerna inte växer igen. När åkrar slås och hagar betas regelbundet kan örter och andra lågvuxna arter trivas. De i sin tur lockar till sig insekter som bin och fjärilar som fungerar som pollinatörer och föda för fåglar. Det är nära till vattnet och det finns en mosaik av olika livsmiljöer på liten yta, det ger förutsättningar för höga naturvärden. Jordbrukarnas verksamhet är avgörande för att bevara naturvärdena och mångfalden i skärgårdens jordbrukslandskap.

Vad är det som är speciellt med jordbruken i skärgården?

Det är framför allt att de ligger på öar, markerna är små och uppdelade och brukandet sker småskaligt och traditionellt. Småskaligheten, läget och allt vad det innebär med sjötransporter och logistik är utmaningar för jordbrukarna, både kopplat till ekonomi och arbetsinsatser. Skärgårdsstiftelsen har nio jordbruksarrenden på öarna och det finns också fler gårdar i skärgården, alla är lika viktiga för att bevara naturvärden. Gårdarna bidrar också till att bevara kulturhistoriskt intressanta miljöer och skapa naturupplevelser för besökare. Flera gårdar har försäljning av egna produkter, vilket är mycket uppskattat av besökare och närboende.

Hur jobbar Skärgårdsstiftelsen med jordbruksförvaltningen?

– Vi har en sakkunnig jordbruksförvaltare som hanterar frågor kopplat till gårdarna och skötseln av markerna. Skärgårdsstiftelsen är jordägare och det är viktigt att vi har en god dialog och samverkan med våra arrendatorer. När det finns möjlighet anlitar vi gärna våra arrendatorer för olika typer av entreprenadjobb, vilket vi gör i
flera delar av vår verksamhet. I våra reservat arbetar vi aktivt med att se över åtgärdsbehovet och de senaste åren har vi gjort många större insatser kopplat till jordbruksmarkerna, till exempel restaurerat skogsbeten och brynmiljöer på flera områden. Vi har också samverkansprojekt med Världsnaturfonden WWF som har möjliggjort både restaureringar och omfattande stängslingar av värdefulla naturbetesmarker.

Publicerad
Senast uppdaterad