Utsikt över Huvudskär
Foto: Jonas Dolk

Tillgänglig skärgård

Skärgårdsstiftelsen är markägare för din skull! Genom naturvårdsarbete håller vi landskapet öppet och våra områden lätta att besöka. Här får du som besökare möjlighet till naturupplevelser, avkoppling och återhämtning. 

I Skärgårdsstiftelsens uppdrag ingår att tillgängliggöra skärgården för besökare. Därför finns det allt från restauranger och vandrarhem till bastur, snorkelleder och lägerplatser som är fritt fram att använda för dig som vill upptäcka skärgården.

Plaska med fötterna i strandkanten, vandra längs vandringsleder och naturstigar, besök skärgårdsjordbruk, paddla kajak eller ät gott på något av värdshusen. Här finns mycket att göra för både vuxna och barn.

På våra områden finns många möjligheter för dig som vill sova kvar en natt eller två. Lägg till med egen båt i en naturhamn, tälta, bo på vandrarhem eller på hotell.

Alla vandrarhem på Skärgårdsstiftelsens mark, utom Lotshuset och Tullhuset på Huvudskär, drivs av entreprenörer som arrenderar anläggningarna. På ett par ställen i skärgården finns också så kallade öppna bodar. Det är små stugor där du kan övernatta gratis, dock som längst i två nätter.

Du tar dig ut i skärgården med skärgårdsbåt som trafikerar bryggorna på många av Skärgårdsstiftelsens öar och områden. Flera av våra fastlandsområden går även att nå med bil eller buss. Vill du ut i ytterskärgården behöver du egen båt eller båttaxi.