Ungdomar med håvar på Utbildningsplats skärgården
Foto: Bosse Lind

Utbildningsplats skärgården

Skärgårdsstiftelsen erbjuder elever i grund- och grundsärskolan i mellan- och högstadiet att undersöka Stockholms skärgård via Utbildningsplatsen på Gålö. Till detta erbjuder vi ett resebidrag. Det innebär att skolan har möjlighet att få tillbaka 75% av den totala kostnaden för bussresan till och från Gålö.

Utbildningsplatsen består av en naturstig. Ge klassen en självguidad dag med materialstöd från Skärgårdsstiftelsen. Arbeta sedan vidare med upplevelser, upptäckter och insikter på skolan efter besöket.

På Gålö havsbad, som ligger i anslutning till utbildningsplatsen, går det att låna Skärgårdsstiftelsens fältmaterial för en lyckad dag.

Resebidrag

Skolor inom Stockholms län kan söka resebidrag hos Skärgårdsstiftelsen med möjlighet att få tillbaka 75% av den totala kostnaden för bussresan till och från Utbildningsplatsen.

Så här går det till

Du som pedagog bokar ert besök till Utbildningsplatsen på Gålö via kansliet@skargardsstiftelsen.se. Vi bokar bara 1 skola per dag.

Du kommer att få ett mail, med några frågor att besvara om hur ni planerar er utbildningsdag och ändamålet / syftet med dagen.

När ansökan är godkänd kommer tydliga instruktioner (via mail) om hur er skola går tillväga för att få en utbetalning på 75% av bussfakturan.

Resebidraget är finansierat tack vare bidrag från Stiftelsen Kobben och Alexandra och Bertil Gyllings Stiftelse.

Utbildningsplatsen

Upplev naturen på nära håll både över och under ytan. Går det att äta blåstång? Ta reda på det och varför blåstången är Östersjöns livräddare och vad ni kan göra för att få havet att må bättre. Hjälp gärna till att ta bort fintrådiga alger från stenar. Då kan blåstången fästa lättare och växa sig stor.

Ta del av en spännande historia om Edith som var hemlös i Stockholm på 1800-talet och fick flytta till Gålö för att få ett bättre liv. Kanske hittar ni också spår av en husgrund där herr Ljunglöf en gång bodde.

Utbildningsmaterial

Här finns vårt pedagogiska aktivitetsmaterial med kopplingar till kursplanemålen som passar barn och unga i grund- och grundsärskolan med fokus på årskurs 4-9.

Utbildningsmaterial och lärarhandledning

Bilaga 1 Min dag på Gålö
Bilaga 2 Edits brev
Bilaga 3 Fakta om Anna Edith Andersson
Bilaga 4 Fakta om Prins Carls uppfostringsinrättning
Bilaga 5 Faktablad om Östersjön och blåstången
Bilaga 6 Undersök kulturskogen (protokoll)
Bilaga 7 Undersök Östersjön (protokoll)
Bilaga 8 Allemansrätten och naturreservat
Bilaga 9 Lek och använd dina sinnen
Bilaga 10 Östersjöns beskyddare – skriv ner dina upptäckter
Bilaga 11 Arbeta vidare i skolan
Bilaga 12 Kopplingar till kursplaner för grundskolan
Bilaga 13 Kopplingar till kursplaner för särskolan

Det här innehållet kräver att du godkänner cookies från tredjepartstjänsten Youtube. Genom att visa innehållet accepterar du villkor från Youtube
Gå till Youtube
Det här innehållet kräver att du godkänner cookies från tredjepartstjänsten Youtube. Genom att visa innehållet accepterar du villkor från Youtube
Gå till Youtube

Wifi-punkt

På utbildningsplatsen finns en Wifi-punkt med mobilanpassad information om platsen, berättelsen om Edith och fakta om Östersjön med mera.
(Wifi-punkten LaGuide är ett lokalt nätverk som inte är uppkopplat till internet)
LaGuide Gålö

Kartor och vägbeskrivning

Kartor

Översiktskarta
Detaljkart

Vägbeskrivning

Utbildningsplats Gålö Skälåkers holme
Gålö Havsbad Parkeringsplats

Kontaktuppgifter

E-post: kansliet@skargardsstifelsen.se