Varför bildades Skärgårdsstiftelsen? Skärgårdsstiftelsen bildades 1959 för att säkerställa markområden för friluftsliv i Stockholms skärgård.
Vad är Skärgårdsstiftelsens uppdrag? Skärgårdsstiftelsens uppdrag är att bevara Stockholms skärgårds naturvärden, landskapsbild och samtidigt främja friluftsliv, kultur, turism med fler.
Vem äger Skärgårdsstiftelsen? Skärgårdsstiftelsen har ingen ägare och styrs genom sina stadgar och stiftelselagen.
Vem leder Skärgårdsstiftelsens arbete? Skärgårdsstiftelsens styrelse har som uppgift att se till att Skärgårdsstiftelsens stadgar och syfte efterlevs. Det är också styrelsen som tillsätter Vd som i sin tur är ansvarig för den dagliga verksamheten. Styrelsens sammansättning finns reglerad i stadgarna och består av folkvalda politiker.
Skärgårdsstiftelsen i siffror Cirka 40 anställda 11 000 hektar landmark och 20 000 hektar vatten. 40 naturreservat 2000 byggnader 16 jordbruk 15 vandrarhem 13 värdshus och skärgårdskrogar Ett flertal gästhamnar, campingplatser, stugbyar, dass, fyrar, kvarnar och mycket mer.
Hur stort är Skärgårdsstiftelsens markinnehav? Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar ca 12 % av landmarken i Stockholms skärgård. Marken består av 11 000 hektar landmark och 20 000 hektar vatten.
Hur många byggnader äger Skärgårdsstiftelsen? Skärgårdsstiftelsen äger över 2000 byggnader vilka i förstahand hyrs- eller arrenderas ut till entreprenörer som bla. driver värdshus, stugbyar, gästhamnar och jordbruk.Övriga byggnader som bryggor, dass, utkikstorn, övernattningsbodar, reningsverk med fler, används för friluftslivet och för Skärgårdsstiftelsens vardagliga drift. En liten del av byggnaderna hyrs ut som privatbostäder.
Har Skärgårdsstiftelsen en hyreskö? Skärgårdsstiftelsen har ingen hyreskö. Tilldelning av hyresobjekt sker genom utlottning efter intresseanmälan på ledigt objekt. Lediga hyresobjekt presenteras löpande i Skärgårdsstiftelsens nyhetsbrev.
Hur finansieras Skärgårdsstiftelsen? Skärgårdsstiftelsens omsättning 2022 var ca 120 miljoner kr.49 % Stöd från Region Stockholm36 % Hyror och arrendeavgifter10 % Övriga bidrag och intäkter5 % Vänbidrag och gåvor
Felanmälan från dig som Besökare Du kan både som hyresgäst och besökare på Skärgårdsstiftelsens områden göra en felanmälan direkt på hemsidan. Felanmälan
Felanmälan från dig som Hyresgäst Du kan både som hyresgäst och besökare på Skärgårdsstiftelsens områden göra en felanmälan direkt på hemsidan. Felanmälan
Hur stort ekonomiskt stöd får Skärgårdsstiftelsen genom stöd och gåvor? År 2022 var det ekonomiska stödet från privatpersoner, företag och föreningar ca 5 % av Skärgårdsstiftelsens omsättning. Skärgårdsstiftelsen mottar ibland även större ekonomiskt stöd direkt kopplade till specifika ändamål.
Vad är en Skärgårdsvän? Skärgårdsstiftelsen har cirka 16 000 stödjande Skärgårdsvänner. Skärgårdsvännerna bidrar till Skärgårdsstiftelsens arbete med att utveckla och bevara den unika skärgårdsmiljön.
På vilka sätt kan man stödja Skärgårdsstiftelsen? Förutom att bli Skärgårdsvän finns det flera sätt att stödja oss. Genom en gåva, som månadsgivare eller genom att köpa ett Servicemärke.
Hur tar man sig till Stockholms skärgård? Stockholms skärgård är ett geografiskt stort område med varierande tillgänglighet. Skärgårdsstiftelsens fastlandsområden nås med cykel, bil eller lokaltrafik. Många öar trafikeras av skärgårdsbåtar enligt tidtabell. Öar och områden som inte trafikeras av skärgårdsbåtar kräver egen båt eller taxibåt.
Var kan jag få information om skärgårdens besöksmål? På Upptäckskärgården.se hittar du information om besöksmål i hela Stockholms skärgård.
Hur bokar jag hotell, vandrarhem och restaurang på Skärgårdsstiftelsens områden? Skärgårdsstiftelsens besöksanläggningar på tex, Fejan, Lidö, Finnhamn, Grinda och Utö drivs av entreprenörer. Bokningar och förfrågningar görs till respektive besöksmål.
Vad ska jag tänka på när jag besöker Skärgårdsstiftelsens områden? Alla Skärgårdsstiftelsens områden är naturreservat. I naturreservat, skyddsområden och hänsynsområden är naturen särskilt skyddad genom regler för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för djur och växtlighet.