fbpx
lockedsignssearchsharecheck-symboldownload-buttonerrornext-arrow timemail smartphoneright-arrowleft-arrownext-arrow

Fejan

 • KOORDINATER
  59°44'36.6"N 19°9'54.2"E
  LANDAREAL
  4 ha
  TILLSYNSMAN
  Rickard Rundgren Björk
 • bastu
 • Gästhamn
 • Kajakuthyrning
 • Ångbåstbrygga
 • Sugtömningsstation
 • Vandradhem

Här finns gästhamn, vandrarhem, servering och inte minst en spännande historia. Fejan är sedan många år ett uppskattat besöksmål, men det började med en koleraepidemi i Europa. De svenska myndigheterna beslutade i slutet av 1800-talet att expropriera en hel missionsstation, nermonterad och färdig att skickas till Kongo, och sätta upp den på Fejan som karantänstation, invid farleden mot Åland.

Senare, under andra världskriget, inkvarterades runt tusen baltiska flyktingar i de forna sjuksalarna. Fortfarande finns flera av karantänstationens byggnader kvar, som den snickarglada läkarvillan och det stora sjukhuset Von Döbeln, byggt i tegel.

Nu är det seglare, barnfamiljer och kajakpaddlare som minglar i backen från bryggan. Den forna karantänstationen är idag vandrarhem och konferensanläggning. Och i det gamla gasverket finns nu utomhusarrangören Fejan Outdoor. Gästhamn och reguljär båttrafik gör Fejan till ett lätt tillgängligt resmål.

OBS! Fejans krog under återuppbyggnad

En olycklig brand 2015 förvandlade Fejans krog inrymt i huset närmast brygganläggningen till aska. Förhoppningen har länge varit att den ska vara uppbyggd igen inför sommaren 2018. Dock har isvintern som kom i januari/februari försenat bygget ytterligare, vilket gör att tidsplanen med midsommar som målbild tyvärr inte kommer kunna hållas. Följ Skärgårdsstiftelsen på Facebook och anmäl dig till nyhetsbrevet för uppdaterad information om återuppbyggnaden av Fejans krog.