Finnhamn och Kålgårdsön

Symbol för naturreservat

Ett av Stockholms skärgårds mest populära semestermål med vandrarhem, affär, krog, bondgård, bad och campingplats.

Finnhamn

Ett semesterparadis på gränsen till ytterskärgården. Här finns vandrarhem, stugby, tältplats, säsongsöppen Café-Krog och sommarbutik. På Idholmen finns en ekologisk gård att besöka. Finnhamn är också ett populärt resmål under höst- och vår weekend där det erbjuds lugn och ro och god mat i härlig skärgårdsmiljö. Vinterhalvåret kan grupper boka huvudbyggnaden med självhushåll eller frukost.

Finnhamnsstigen är en självguidad vandring om knappa 2 kilometer med start och mål vid vandrarhemmet. Upptäck också Barnens äventyrsstig med start och mål på ängen nedanför vandrarhemmet.

Kålgårdsön

Kålgårdsön är på sina ställen en svårgenomtränglig ö, men längs båtluffarleden finns en fin promenad som passerar vid en insjö. Det går att ta sig till Finnhamn med båtluffarledens roddbåtar.

2002 överfördes Kålgårdsöns naturreservat från Österåkers kommun till Skärgårdsstiftelsen. Reservatet gränsar till Finnhamns naturreservat. Kålgårdsön är på grund av landhöjningen nu i stor sett sammanvuxen med Ingmarsö. Ett dike, paddlingsbart för 50 år sedan, markerar gränsen mellan de bägge öarna. Kålgårdsön saknar fornlämningar, men odlingsrösen finns spridda över hela ön i anslutning till tidigare odlad mark. Till reservatet hör öarna Klippingen och Knokan samt Bockholmen vid Stora Rävsön.

Tillsynsmannen tipsar, Finnhamn

En fantastiskt grön ö som lämpar sig väldigt bra för långa promenader. Här kan man verkligen vandra. Speciellt vackert är Finnhamn på försommaren då artrikedomen syns som bäst. Ek är det dominerande träslaget på Finnhamn vilket gör ön mycket speciell i skärgården då ek annars är mycket ovanligt här ute. Att Finnhamn dessutom innehar en välrenommerad krog, ett vandrarhem och ett småskaligt jordbruk gör helhetsupplevelsen total!

Tillsynsmannen tipsar, Särsö

Särsö illustrerar verkligen skärgårdens kulturlandskap när det är som allra bäst!
Åkerholmar och gamla murar ramar in landskapsbilden och det känns verkligen som att vara förflyttad tillbaka i tiden när man kommer hit. Här finns också ett gammalt bevakningstorn som numera fungerar som utkikstorn där gamla fina handgjorda kartor beskriver det man ser.

Tillsynsmannen tipsar, Kålgårdsön

Ett verkligt småskuret Roslagslandskap med tät vegetation. En kuperad och på sina ställen svårgenomtränglig ö men längs båtluffarleden finns en fin promenadled som landar vid en insjö med dricksvattenkvalitet på vattnet.