Solnedgång över skärgården
Skärgårdsstiftelsens

Årsberättelse 2024

Därför finns vi

Skärgårdsstiftelsen är en av Stockholms läns största markägare med ett stort bestånd av byggnader, mark/skog och vatten. Skärgårdsstiftelsens markinnehav ska möjliggöra en tillgänglig skärgård för alla.

Totalt innehar Skärgårdsstiftelsen 11 000 ha mark och mer än 20 000 ha vattenområden i sex kommuner. Nästan alla områden är skyddade som naturreservat, många är också Natura 2000 områden, med särskilda krav på naturvård och markanvändning. I koncernen ingår även AB Utö Havsbad, ett helägt dotterbolag till Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län.

Skärgårdsstiftelsens stadgar

§ 2
Stiftelsens ändamål är att med donerade och förvärvade fastigheter som grund verka för att bevara Stockholms skärgårds egenart, naturvärden och landskapsbild och samtidigt främja utvecklingen av friluftsliv, kultur, rekreation och turism med beaktande av den bofasta befolkningens intressen.

§ 3
Styrelsen skall svara för att byggnader och anläggningar i området används på bästa sätt för att främja stiftelsens ändamål samt skall i övrigt upprusta, underhålla och vid behov utveckla anläggningar och verksamheter till gagn för stiftelsens ändamål.

Skärgårdsstiftelsens styrelse är tillsatt av Region Stockholm, Stockholms stad och skärgårdskommunerna. Antalet ordinarie ledamöter är 15 st med lika många suppleanter. Under 2023 har upp till fem personer varit adjungerade företrädande olika intresseorganisationer. Arbetsutskottet har fem ordinarie ledamöter och fem suppleanter. Styrelsen har under året haft sex sammanträden och arbetsutskottet har haft nio sammanträden.

Våra områden

Skärgårdsstiftelsens marker består av ett 40-tal områden från Örskär i norr till Käringboda i söder. De är olika i karaktär och består av allt ifrån lummiga strövområden och insjöar på fastlandet till karga klippor och öppet hav i ytterskärgården. Nästan alla är naturreservat och har höga natur- och besöksvärden. Alla är öppna för allmänheten. Flera är också skyddade enligt Natura 2000, och vi har även ett stort antal djurskyddsområden. 

Gällnö handelsbod
Foto: Gustaf Waesterberg

Fastigheter

På våra områden står det också cirka 2000 byggnader och anläggningar. Dessa består av värdshus, vandrarhem, stugbyar, fritidshus, lokaler, permanenthus, fyrar, kvarnar, jordbruksfastigheter med mera. Utöver det; kajer, vattenverk, reningsverk, pumphus, vägar, sopmajor och mycket mer. Skärgårdsstiftelsen bedriver ingen egen turistisk verksamhet, förutom vandrarhemmet på Huvudskär, men är indirekt verksam genom de entreprenörer som arrenderar av oss och erbjuder ett rikt utbud av service till besökarna. Skärgårdsstiftelsens personal arbetar med förvaltning och utveckling av våra områden och fastigheter. Utöver vår egen personal sysselsätts hundratals personer som är verksamma på de krogar, hotell, vandrarhem, värdshus, stugbyar och gästhamnar som stiftelsen arrenderar ut.

Läkarvillan på Fejan

En gammal idé – modernare än någonsin 

Vi arbetar alla utifrån vår grundidé som idag känns modernare än någonsin. Att verka hållbart för att bevara och utveckla värdefulla naturmiljöer, kulturarv. Att hålla delar av skärgården öppen och tillgänglig för alla är något som ligger i tiden. Att kunna nyttja utan att äga är också en förut­sättning för många att kunna vistas i skärgården.

VD har ordet

Dialog, förbättring och tydlighet i fokus 

Sedan jag kom hit som ny Vd i maj 2024 har jag ägnat mig åt att sätta mig in i verksamheten och identifiera de områden som behöver förtydligas, förenklas och förbättras. Stort fokus har legat på fastighetsförvaltningen, det vill säga att skapa underhållsplaner för de hus, marker och vatten vi förvaltar. Jag har också träffat så många som möjligt av våra intressenter – jordbrukare, entreprenörer och hyresgäster på öarna – för att lyssna in och förstå deras behov. 

Jan Zetterman
Foto: Gustaf Waesterberg

Som alla verksamheter har vi utmaningar, hos oss gäller det framför allt bredden på uppdragen kontra våra resurser. Naturvård, vattenvård, förvaltning av många fastigheter i skärgårdsmiljö där vi ska ge förutsättningar för att professionell verksamhet ska bedrivas. Uppdraget är brett och tangerar många områden. Prioritering har därför varit ett nyckelord och vi har lagt mycket vikt vid att fördela resurserna på ett ansvarsfullt vis. Det som har varit glädjande att upptäcka är att vi har en organisation med otroligt mycket kraft och kunskap. Här finns medarbetare som gör ett kanonjobb för skärgården och brinner för att fortsätta göra det i framtiden. Tillsammans fortsätter vi att utveckla och förstå vår roll i de olika sammanhang vi är med i, som markägare, fastighetsägare och samarbetspartner. I år har vi också varit extra stolta att få se några långsiktiga projekt bli verklighet – till exempel den redan internationellt omtalade Stockholm Archipelago Trail där vi varit med i konceptfas, uppbyggnad och förverkligande, liksom upprustningen av kulturhusen på Utös Lurgata, samt de akvatiska åtgärder som vi utfört för att restaurera ekosystem och våtmarker. 

Nu ökar vi takten inför nästa år, med fokus på att förstärka dialogen med våra intressenter. Vi fokuserar också på att få till en planerad drift samt tioåriga underhållsplaner, så att vi kan stötta alla de jordbruk, entreprenörer och arrendatorer som är så viktiga för oss. Tillsammans ser vi till att upprätthålla en tillgänglig, öppen och livskraftig skärgård.

Jan Zetterman, VD Skärgårdsstiftelsen

Året som gick 

2024 med ny Vd och ny förvaltningsorganisation på plats har fokus legat på att få till bra struktur för drift och förvaltning. Viktigt har också varit att skapa en god dialog med samarbetspartners, intressenter och kunder. 

Ålö våtmark
Foto: Gustaf Waesterberg

Verksamhet 2024

För att kunna följa upp verksamheten under 2024 har Skärgårdsstiftelsen arbetat inom fyra olika målområden med verksamhetsplanen som styrmedel.

Målområde 1: 
Hållbar förvaltning

Hållbar utveckling är ett övergripande verksamhetsmål för hela Skärgårdsstiftelsen. Det innebär att vi arbetar med målsättningen att hållbarhet är en självklar och integrerad del i vår verksamhet och en utgångspunkt för vår förvaltning och utveckling. Under året har vi fortsatt att arbeta metodiskt enligt framtagna hållbarhets- och underhållsplaner för hela beståndet av byggnader, mark, skog och vatten och ägnat särskild uppmärksamhet åt att utveckla naturvårdsplanerna för vatten och besöksanordningar. Nya användningsområden för mark och byggnader har skapats i syfte att öka de egna intäkterna och även öka tillgängligheten till skärgården. Genom förändrad teknik och ny logistik av bland annat sopor och dass har vi fått fler hållbara lösningar för det rörliga friluftslivet.

Målområde 2: 
Nöjda kunder, besökare och intressenter 

Arbetet med att stärka relationen med våra entreprenörer och intressenter har fortgått under hela året. Vi har haft storkundsträffar där det diskuterats vilka förbättringar som kan genomföras och satsat extra mycket på att besöka våra hyresgäster och arrendatorer. Driftsättningen av funktionen för digital felanmälan, som sjösattes förra sommaren, har fortlöpt. Den har möjliggjort att hyresgäster och besökare kan anmäla fel i exempel hus, dass, sopmajor, längs stigar och på rastplatser i naturreservaten med hjälp av det digitala systemet. Driftteknikerna får numera anmälningarna direkt och kan hantera och återrapportera tillbaka till hyresgäster och besökare omedelbart, vilket också ger oss tillförlitlig statistik. Våra större kommersiella hyresgäster har fått en egen portal för felanmälan – där de kan följa sina ärenden. Under året har vi också stärkt det teambaserade synsättet i förvaltningen och den kontinuerliga samverkan vi har med olika myndigheter och organisationer. Omdaningen som genomförts med att byta ut gamla utedass mot nya, moderna slamtoaletter har förbättrat driftens arbetsmiljö och även ökat standarden för våra besökare. Den har hittills innefattat våra fastlandsområden och kommer att fortsätta under kommande år.

Målområde 3: 
Engagerade och stolta medarbetare

2024 har vi delvis haft en ny ledning, som arbetat med ett närvarande och tillitsfullt ledarskap. Ett kvitto på det är att vi har minskat personalomsättning under de senaste två åren. Eftersom medarbetartrivsel är en viktig förutsättning för att vi ska kunna möta förväntningar i en omvärld med ökad rörlighet på arbetsmarknaden gör det oss extra stolta. Satsningar på konferenser och möten där medarbetarna har träffats och fått utbyta erfarenheter har varit en bidragande orsak. Vi har också arbetat vidare med att klargöra ansvar och befogenheter, samt att kontinuerligt se över rutiner. Under 2024 har vi till dels implementerat mål och resultatstyrning i våra arbetssätt, samt påbörjat arbetet med genomlysning av kompetensbehov. 

Vi har även arbetat kommunikativt med coachande ledarskap och tagit oss tid att samtala och arbeta tillsammans kring Skärgårdsstiftelsens uppdrag och verksamhetsplan. Under året har vi även sett över vår mötesstruktur och gjort förbättringar för att säkra dialog och förbättra internkommunikationen. Nu arbetar vi vidare med bland annat: struktur, kundbemötande och att förstå och förhålla oss till de prioriteringar som vårt uppdrag grundar sig i.

Målområde 4: 
Ekonomi i balans  

När det gäller ekonomin har vi sett över Skärgårdsstiftelsens finansieringsmodell med ökat fokus på insamlingsverksamheten, särskilt när det gäller intäkter från gåvor och bidrag. Vi har arbetat med att utveckla och förfina verksamhetens nyckeltal för bättre uppföljning och ekonomistyrning. En analys av organisationens inköp har lett till nya och förbättrade avtal bland annat i syfte att sänka kostnader ytterligare och skapa nya synergier – med målet att uppnå full självfinansiering i de kommersiella delarna efter 2025. Upplåtelseavtal omförhandlas kontinuerligt. 

Lovikkavantar
Foto: Gustaf Waesterberg

Axplock från 2024

Vandringar för biologisk mångfald

Den 22 maj var det internationella dagen för biologisk mångfald – och i samband med det bjöd Skärgårdsstiftelsen in till två kvällsvandringar i Käringboda och på Riddersholm. Vandringarna blev en unik och uppskattad möjlighet för alla att lära sig mer om naturreservaten och om Skärgårdsstiftelsens arbete för den biologiska mångfalden. 

Ängsblommor
Foto: Lotta Karis

Nya bojar för besökare

I projektet Skydd i grunda vikar som Skärgårdsstiftelsen driver i samarbete med WWF och Apotea har vi under året placerat ut ytterligare bojar i naturhamnarna Österhamn på Lidön och i Östermarsfladen på Nåttarö. Totalt finns nu 55 bojar för besökande fritidsbåtar. Projektet har som mål att avlasta bottenvegetation från ankring och restaurera ankringsskadade ålgräsängar.

Uppdaterade kartor och skyltar

På Skärgårdsstiftelsens sex fastlandsområden och fem skärgårdsområden placerades under 2024 nya kartor och informationsskyltar ut. De nya skyltarna innefattar uppdaterad information om bland annat nya vandringsleder, reservatsinformation och felanmälan. 

Skyltar
Foto: Gustaf Waesterberg

Glädjande fynd av Läderbagge

Sommaren 2024 upptäcktes åter den rödlistade läderbaggen i Stockholms skärgård. Läderbaggen är mycket sällsynt i Sverige och bedöms vara hotad på grund av förlusten av gamla lövträd. Men nu finns det alltså nytt hopp för artens framtid i regionen – och vi tror och hoppas att Skärgårdsstiftelsens omfattande arbete för att främja och föryngra lövträdsbeståndet har varit en bidragande orsak. 

Ålgräset frodas

Ålgräs
Foto: Sveriges vattenekologer AB

I juni planterade Skärgårdsstiftelsen ålgräs i den välbesökta naturhamnen i Österhamn på Lidö – ett projekt för att försöka restaurera bottnar efter ankringsskador. Vi satte också upp staket runt delar av planteringen för att förhindra blåstång att etablera sig. När vi i september kontrollerade botten igen visade det sig glädjande nog att plantorna hade klarat sig bra. 

Stockholms skärgård – en av världens toppdestinationer

När National Geographic släppte årets lista över världens 25 mest sevärda destinationer var Stockholms skärgård med som en av de utvalda. Den unika naturen, aktiviteter och möjlighet att resa hållbart var några av skälen, liksom Stockholm Archipelago Trail som också nämndes – något som gör oss extra stolta och glada.  

Fler upptäcker skärgården

Med hjälp av bidrag från Region Stockholm och EU har vår digitala områdesguide upptäckskärgården.se utvecklats och fler guider och tips kring skärgården har hittat både nationella och internationella läsare. Guiderna har också utvecklats redaktionellt under året, sökoptimerats och översatts till engelska.

Premiär för Stockholm Archipelago Trail (SAT)

Under året har vi deltagit i det stora arbetet med planeringen av Stockholm Archipelago Trail – som öppnade i november. Som största markägare har vi haft ett nära samarbete med Stockholm Archipelago som initiativtagare och med hjälp av nyckelpersoner och förvaltare har ansvaret fördelats. Leden binder samman 21 stycken öar och erbjuder ett nytt och tillgängligt sätt att vandra i Skärgården. Tre olika svårighetsgrader finns att välja på; Lätt, Medel och Utmanande – liksom tydlig information om tillgänglighet, övernattning och resan ut, både på plats och digitalt.  

Förbättrade vandringsleder

Vi har även rustat upp övriga vandringsleder, satt upp nya grillar och självstängande grindar för det rörliga friluftslivet. Dessutom har vi arbetat aktivt med förbättringar av våra besöksanordningar för det rörliga friluftslivet, framför allt på fastlandsområdena. 

Ledmarkering på Archipelago Trail
Foto: Lotta Karis

Stångmärket och sociala kanaler

Skärgårdsstiftelsens magasin Stångmärket har under 2024 skickats ut i en upplaga på 106 000 exemplar. Det månadsvisa digitala nyhetsbrevet har cirka 14 842 prenumeranter (en ökning med 5,3%) med hög öppningsprocent. Vi fortsätter att få fler följare för Skärgårdsstiftelsen både på Instagram (24 200 följare) och Facebook (22 000 följare) – som har ökat med cirka 700–1 000 följare var.

Värdefulla Skärgårdsvänner

Våra viktiga Skärgårdsvänner (privatpersoner) fortsätter stödja oss och är nu närmare 10 000. Under året har vi även mottagit generösa gåvor från privatpersoner och företag.  

Hållbarhetsaktiviteter under 2024

Under året har Skärgårdsstiftelsen bland annat deltagit i ett projekt tillsammans med Skippo och aktörer inom HaVs projekt Ekosystembaserad havsförvaltning. Där har det tagits fram ett skikt i navigationsverktyget som ska kunna visa var det finns extra känslig botten att ta hänsyn till.  

Blåstång
Foto: Sara Hallén

Nyinspelning av Saltkråkan 

Skärgårdsstiftelsen har i många år samarbetat med Filmregion Stockholm-Mälardalen, Stockholm Archipelago och näringen genom att erbjuda unika inspelningsplatser i Stockholms skärgård. Genom detta samarbete vill vi inte bara öka medvetenheten om den fantastiska skärgården, utan också inspirera fler att upptäcka dess skönhet och rika kultur. Under året har vi välkomnat ett antal filminspelningar på våra områden. Den mest välkända i skärgårdssammanhang är säkerligen nyinspelningen av Saltkråkan. Den älskade TV-serien som symboliserar essensen av skärgården spelas bland annat in på Utö, där familjen Melkerssons snickargård inryms i ett av våra hus. 

Snickargården

Friluftsfrämjandet tar över Utbildningsplats Gålö

Skärgårdsstiftelsen har byggt upp och ansvarat för Utbildningsplats Gålö sedan 2016. Detta har gett skolelever i Stockholms län tillgång till en alternativ lärmiljö, som ska resultera i positiva naturupplevelser, ökad hälsa och ökat lärande. Från och med sommaren 2024 överlåts verksamheten till Friluftsfrämjandet. Skärgårdsstiftelsen tillgängliggör genom vårt stora mark- och fastighetsinnehav områden i Stockholms skärgård för alla. Genom att låta Friluftsfrämjandet ta över ansvaret och driva utbildningsplatsen blir Gålö en arena för att nå ut till just den unga målgrupp som kanske allra bäst behöver våra rekreationsområden.

Sluta tanka havet och One Water 

Vi fortsätter att vara en del i resan mot en fossilfri skärgård. Initiativet Sluta tanka havet som drivs av Länsstyrelsen i Stockholm i samverkan med stiftelsen One Water och ett antal viktiga aktörer för skärgårdens framtid arbetar vi med att initiera omställning till fossilfritt. I kampanjen ingår förutom information om alternativa drivmedel också uppmaningen att sluta använda tvåtaktsmotorer. För att sprida budskapen och nå ut både nationellt och internationellt ges god spridning genom swim-runtävlingen One Water Race. 

Stockholms skärgård

Skärgårdsstiftelsens Blågröna rapport

I den Blågröna rapporten berättar vi om Skärgårdsstiftelsens arbete för ökad biologisk mångfald, höjda naturvärden, naturupplevelser och ett friskare Östersjön. Rapporten som lanserades under våren berättar bland annat om hur vi arbetar aktivt för att bevara och utveckla viktiga naturvärden och värden för dig som besöker våra områden. Om hur vi sköter våra naturreservat för att gynna naturmiljön på bästa sätt för biologisk mångfald, fungerande ekosystemtjänster och höga upplevelsevärden. Helt enkelt om hur vi sköter naturen för din och framtidens skull och hur du kan hjälpa till. Både genom dina handlingar, men också om hur du kan stödja oss i att göra ännu mer.

Träffar med entreprenörer, arrendatorer och intressenter

Skärgårdsstiftelsen är representerade i många sammanhang med skärgårdsfrågor i fokus. Vi har också genom alla våra entreprenörer, arrendatorer och hyresgäster ett stort nätverk av aktörer som vi försöker träffa under året. 2024 har inneburit många sådana träffar, här en bild från Regionala skärgårdsrådets tur i december där SIKO stod för programmet och vår jordbruksarrendator Maria Jörgensson tog emot och presenterade sin verksamhet. 

Skogsmaskin
Foto: Gustaf Waesterberg

Ett axplock av åtgärder på våra områden

Vi har under året fortsatt att utveckla våra områden. Förutom det som tidigare omnämnts har vi även utfört följande projekt:

BEVARANDE AV NATURMILJÖ – Restaurering av hagmarker och bryn, röjningar och friställningar av värdefulla träd har gjorts på många flera områden.  

STÄNGSEL OCH RESTAURERING – Vi har förbättrat eller anlagt nya stängsel till betesmarker, bland annat på Käringboda där vi ökat förutsättningarna för biologisk mångfald i naturbetesmarker och närliggande brynmiljöer. 

NYA ARRENDATORER – Vi har välkomnat nya jordbruksarrendatorer till Västergården på Hjälmö och  Simesgården på Arholma. 

VÅTMARKER I NATURRESERVAT – I Hjälmö-Lådna naturreservat har vi anlagt och återskapat fyra våtmarker. Vi har gjort förbättringsåtgärder för gädda på Ålö och Häringe-Hammersta och arbetat med åtgärder mot bäverns försök att dämma våtmarkerna. 

STUBBFRÄSNING OCH VASSKLIPPNING – På flera områden har vi förhindrat igenväxning av strandängar, gynnat gäddan och skapat bättre förutsättningar för biologisk mångfald.  

SKÖTSELÅTGÄRDER – I våra skogar har det genomförts gallringar (Gålö), återplantering och röjning (Häringe och Hammersta). 

STÄDNING OCH UPPRENSNING – I mellanskärgården har slutförts efter tidigare barkborreåtgärder i hagmark och skogsbeten. På Gällnö har vi tagit ner barkborreskadad skog. 

LÖVTRÄDSMILJÖER – Vi har restaurerat värdefulla lövträdsmiljöer och satt nya stängsel för att gynna mång­falden i naturbetesmarker i Käringboda. 

NYA SKOGSPLANER – Skogsplaner för sex områden har tagits fram. Planerna är en viktig del i underhållsplanerna för naturvården. 

FÖRBÄTTRADE DASS – I år har vi installerat 16 nya sugtömningsbara dass på Riddersholm, Östra Lagnö, Björnö, Gålö, Käringboda, Utö och Ålö. Vi har också restaurerat befintliga dass på Björnö och Nåttarö.

Toalett
Foto: Gustaf Waesterberg

UPPRUSTNING AV STUGOR – Våra hus och stugor har upprustats, med till exempel målningsrenoveringar av fasad och fönster och ombyggnad av balkonger. Vi har även utfört ommålning av Utö Museum (Spruthuset).

DIKNING OCH STÄNGSLING – Har utförts på Lidö, samt renovering av lösdriftens kalvningsboxar.

LUFTVÄRMEPUMP – Ny luftvärmepump till Oxelbacken plus grusning av vägar och dikesrensning har utförts på Gålö och Rånö.

VASSKLIPPNING – Fiskevårdande klippning av vass har utförts på Gålö, i två områden. Nya våtmarker har färdigställts inom Hjälmö-Lådna. På Tröskö-Storö har vide och sly tagits ned och djuphålor och dammvall har anlagts. Totalt restaurerade vi ca 2 hektar.

RÄDDA MÅNGFALDEN – Det nya projektet Rädda mångfalden har fortsatt och syftar till att förbättra livsmiljöer knutna till ek. 

SKYDDSÅTGÄRDER – I projektet Skydd i grunda vikar har vi lagt ut bojar som skyddsåtgärd mot ankringsskador, vi har förökat blåstång och planterat ålgräs. 

BEVARANDE AV FJÄRIL – Vi har samverkat med Nordens Ark och Länsstyrelsen för att förbättra förutsättningarna för den sällsynta och rödlistade mnemosynefjärilen. 

HÅLLBART BÅTLIV – Vi har varit delaktiga i LONA-projektet Hållbart båtliv i Stockholms skärgård.

SAMARBETE WWF – Under 2024 har även flera åtgärdsprojekt genomförts i samverkan med Världsnaturfonden WWF. 

Skärgårdsstiftelsen i siffror

Under 2024 hade Skärgårdsstiftelsen en omsättning på ca 114 Mkr i sin verksamhet. Så här fördelade sig intäkter och kostnader 2024:

Region Stockholm har för 2024 lämnat Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län och dess dotterbolag ett driftbidrag med 51,4 Mkr (52,3 Mkr) samt investeringsbidrag med 24 Mkr (24 Mkr).
Av investeringsbidraget har 2,4 Mkr (9,7 Mkr) finansierat reparations- och underhållsprojekt tagna i resultaträkningen och resten finansierat reinvesteringsprojekt tagna i balansräkningen. 

Skärgårdsstiftelsens självfinansieringsgrad för år 2024 var 96 %.

Självfinansieringsgrad = hur stor del av de kommersiella delarna av verksamheten 
som finansieras av egna intäkter.

Intäkter från koncernens fastighetsförvaltning motsvarar 42% av de totala intäkterna och upplåtelseintäkterna (hyror och arrenden) ökade under året med 4,4 Mkr till 43,8 Mkr (39,4 Mkr), + 11%. 

De totala kostnaderna uppgick till 110 Mkr (121 Mkr). Skärgårdsstiftelsen redovisar ett resultat efter skatt om 5 Mkr (10 Mkr), koncernens resultat uppgår till 5 Mkr (10 Mkr). 

Årsberättelse 2024 Intäkter
Årsberättelse 2024 Kostnader

Upplåtelser

Totalt förvaltar Skärgårdsstiftelsen 106 000 m2 byggnader, 11 000 ha mark och mer än 20 000 ha vatten. Vi har 572 st upplåtelseavtal varav 27 jordbruks- och gårdsarrenden, 196 st fritids- och permanentbostäder, 17 st turistanläggningar och ett hundratal andra kommersiella upplåtelser samt diverse markupplåtelser. Byggnadsbeståndet omfattar totalt ca 2000 byggnader bestående av bla stugbyar, vandrarhem, skärgårdskrogar, handelsbodar, fyrar och ”skärgårdsmajor”. 
Skärgårdsstiftelsen har tre byggnadsminnen, Grönskärs fyr, Utö kvarn samt de gamla gruvarbetarbostäderna på Lurgatan, Utö.  

Årsberättelse 2024 Siffror
Årsberättelse 2024 Intäkter
Årsberättelse 2024 Intäkter

Tidigare årsberättelser