Grönskär

Symbol för naturreservat

Grönskär är ett av ostkustens främsta landmärken med den gamla stenfyren i stolt majestät ovanför klipphällarna. En riktig pärla, men som alla fina pärlor är hon svåråtkomlig och det är bara tillrådligt att närma sig Grönskär vid gynnsam väderlek.

Under sommaren 2016 (1/6-30/9) är Grönskärs fyr stängd för besökare pga omfattande renovering.

Tillsynsmannen tipsar

Utsikten här är vindunderlig åt alla håll. Självklart är den bäst uppe ifrån fyren men även nere på ön så är det vackert var man än tittar.
Jag har ännu inte hunnit bli hemmablind och hoppas att det fortsätter så. Grönskär är en fantastisk arbetsplats med det helt öppna landskapet. Byggnaderna är också vackra och har sin speciella historia. Fyren är naturligtvis i blickfånget härute, men det fina är också hur de övriga husen och fyren bildar en helhet tillsammans.

Att tänka på när man ska besöka Grönskär är att det är lättare att ta sig hit i en liten båt som går in vid bryggan. Det går att hitta bra klippor att ankra vid med segelbåt men då måste det vara riktigt stilla väder. Se upp för gammal sjö – har det blåst dagen innan så är det ingen idé att åka hit. Inte heller får det blåsa för hård vind den dag du ska ut.